Everything that has a beginning… has an end

Everything that has a beginning, has an end

‘Everything that has a beginning… has an end’ -The Matrix

Het is alweer 2017. Wat gaat de tijd snel. Ik heb goed nieuws. Maar ik heb ook slecht nieuws. Laat ik beginnen met het goede. Dit jaar bestaan we vijf jaar. 2012 was het jaar van de eerste macaronwinkel van Nederland. En in de afgelopen vijf jaar heb ik het hoogste bereikt wat ik kan behalen in de patisserie. Ik had mezelf niets mooiers kunnen wensen. Maar het heeft ook een keerzijde. Want het slechte nieuws is dat ik door mijn enthousiasme een burn out heb en ga stoppen. Zo zou 2017 wel eens het jaar kunnen zijn, van de laatste macaronwinkel van Nederland. 

Een burn out klinkt misschien een beetje als een trend van de laatste tijd. Alleen wij zouden Poptasi niet zijn als wij trends zouden volgen. Nee. Ik ben ‘iets’ te lang, te enthousiast doorgegaan. Zo lang, dat ik op een gegeven moment het niet meer snapte. Ik was iets kwijt. Mezelf. 

De ironie is dat ik een vriend nodig had die mij daarop wees. Hij herkende een burn out. Waar ik hem ontzettend dankbaar ben. Anders was ik gewoon doorgegaan. En had het nog veel erger kunnen aflopen. Ik durf inmiddels toe te geven dat ik in mijn enthousiasme redelijk destructief kan zijn. 

Ik was altijd en ben nog steeds enthousiast over patisserie. Daar schuilt juist het gevaar. Het verschil is namelijk dat ik er in het begin heel veel energie van kreeg. Maar zo langzamerhand begon het mij energie te kosten. 

Geld was nooit mijn drijfveer. In tegendeel. Daarvoor vind ik wat ik doe veel te leuk. En zolang ik kan blijven doen wat ik graag doe, dan ben ik blij. Alleen niet iedereen denkt zo. Er is iemand die daar heel anders over denkt. En zij heeft het mij behoorlijk moeilijk gemaakt. Sterker nog, ze heeft het mij inmiddels onmogelijk gemaakt. Ik zal geen namen noemen. Maar ze begint met een ‘G’ en eindigt op ‘emeente Amsterdam’. 

Zij heeft een vergunning verleend waardoor onze winkel al een jaar verstopt is achter bouwmaterialen. En ook afgesloten is van het Gerard Douplein. Daar kan geen enthousiasme tegenop. Sterker nog, ik ben er inmiddels achter dat ze ervoor heeft gezorgd dat onze winkelomzet met meer dan de helft afgenomen is. En ze is niet van plan daar iets aan te doen. Want ‘het is haar verbouwing niet’. 

Als je eens wist hoeveel tijd en energie ik hierin gestoken heb. Terwijl dat niets met patisserie of creativiteit te maken heeft. Hier loop je dus op leeg. Dat had ik niet eens door. Of eigenlijk had ik het te laat door. Langzaam raakte ik op. Brande ik op. Ofwel burned out. Nu kan ik niet anders dan Poptasi afbouwen, om mezelf weer op te bouwen. 

Maar het is niet alleen kommer en kwel. In tegendeel. Ik heb in de afgelopen vijf jaar het hoogste behaald wat ik in de patisserie kan behalen. We hebben voordat we begonnen met de winkel de Patisserie Challenge Cup gewonnen. We werden namens TimeOut magazine benoemd tot Best of Amsterdam 2012. We hebben van MINI een titel gewonnen van de mooiste winkel van Nederland. En we kregen zelfs een volledig Poptasi branded MINI voor drie maanden. 

Maar het mooiste en het hoogste wat we behaald hebben, de ware kroon op ons werk… is toch wel het privé bezoek van de Australische pastry god Adriano Zumbo. Mooier dan dat bestaat gewoon niet. Wat een erkenning. Super tof, vet leuk en alles! Beter dan dat kon het niet worden. En dit alles had nooit gelukt zonder onze fans. Zonder jullie. Zonder jou. Dus ik maak een hele diepe buiging voor je. Megasuperdankjewel! 

Ik heb vijf jaar geleden gekozen voor patisserie, omdat ik geloofde dat ik met mijn art direction en creativiteit iets kon bijdragen aan de patisserie. Dat geloof ik nog steeds. Alleen gaat dat zo niet lukken. Maar geen paniek. Ik zal de winkel niet zomaar van de ene op de andere dag sluiten. Ik ga wel de winkeltijden aanpassen. Hoe en wat, dat ben ik nog aan het uitdenken. Dat laat ik je de komende tijd weten. De webshop blijft voorlopig gewoon open.  

Dus je kunt voorlopig nog gewoon van onze macarons genieten. Misschien langzaam maar zeker een beetje afkicken. Als je erover wil praten, dan mag je altijd contact met ons opnemen en ben je natuurlijk van harte welkom. Want we delen onze enthousiasme en passie nog steeds heel graag met je! Love, Poptasi 8]x

39 antwoorden
 1. Michiel
  Michiel zegt:

  Jeetje wat zonde, maar je gezondheid is het belangrijkste! Ik zit al 7 jaar in ierland maar Ben heel blij dat ik vorig jaar toch in de winkel ben geweest! Ik volg je al sinds ik je eerste t-shirt kocht, en mijn osito en osito debilo hebben nog steeds een plaatsje in mijn huis!! En zullen dat ook altijd hebben!! En Ik weet zeker dat als je eenmaal weer 100% bent qua gezondheid, je omgetwijfeld weer een fantastisch nieuw project gaat oppakken, alleen hopenlijk deze keer met wat meer tijd voor jezelf 😉 take care, and all the best!! Michiel!

  Beantwoorden
  • Poptasi
   Poptasi zegt:

   Wat attent van je Michiel. Dankjewel! En tof om te horen dat jouw Osito en Osito Debilo nog steeds een plaatsje in je huis hebben! Er komt zéker iets goeds uit!! We keep in touch! 8]x

   Beantwoorden
 2. Sandra
  Sandra zegt:

  Poeh….jij ook al Patrick..bah wat is dat toch he… Ik wens je alle goeds toe! Hopelijk vind je over een tijd weer nieuwe energie. Neem de tijd. liefs

  Beantwoorden
 3. Tim
  Tim zegt:

  Ik ben een van de schuldige, veels te lang niet geweest, met slechte excuses als “is te ver weg”, “ligt niet meer op de route”, “ik ben op dieet”, etc.

  Wat ik wel wil zeggen dat ik al die keren dat ik wel ben geweest, ik zo intens heb genoten en altijd vrolijk werd van het bezoek aan poptasi en het oppeuzelen van de macarons.

  Zo nu en dan eet ik nog weleens een Macaron, maar zeg dan altijd tegen de ander die op dat moment aanwezig is… “Deze zijn niet zo lekker als die van poptasi, moet je zeker eens naartoe gaan”.

  Nu zeg ik tegen mijzelf, voordat het te laat is, “Tim, hier moet (weer) eens naartoe gaan”.

  Patrick, wat ongelooflijk knap dat jij deze beslissing hebt genomen, ze zeggen altijd; op het hoogte punt moet je stoppen, denk dat je ondanks de minor set back van de locatie, absoluut kan zeggen dat dat gaat lukken. Hoop dat deze keuze je al wat verlichting geeft en dat jij jezelf snel terug vindt.

  Zoals eerder geschreven, ik kom zeker nog een keertje langs om in ieder geval nog een keer de perfecte Macaron te proeven.

  Groet Tim

  Beantwoorden
 4. Mariëlle
  Mariëlle zegt:

  O nee Patrick, de leukste en lekkerste winkel van Amsterdam stopt ermee?!

  Maar jouw gezondheid is het belangrijkste, dus heel begrijpelijk.

  We zullen je heerlijke macarons gaan missen! Ik ga snel nog een bestelling plaatsen.

  Liefs en veel beterschap!
  x Mariëlle

  Beantwoorden
 5. Lisa Hrabec
  Lisa Hrabec zegt:

  I am sad that your circumstances are such that you need to close. I found you, on my bike, one late afternoon in early October. I sensed none of your burnout, only your artistry and enthusiasm. The pastry itself was delightful. The discovery of the shop and finding the creator inside was the truly joyful, memorable part of the day. I only had 2 days in Amsterdam. I am glad I spent some of it in the company of Poptasi.
  All the best to you in your future adventures.

  Beantwoorden
 6. Faatje
  Faatje zegt:

  Lieve Pat. Een dikke knuf van Fa & Sid. Dan weet je genoeg. We go looong way back! Blijf vooruit kijken lieverd! Alles wat een begin heeft, heeft een einde en hier een deurtje dicht is misschien daar weer een raampje open! Anders wordt het bloedbenauwd! Het ga je goed schat! Keep us posted! X

  Beantwoorden
 7. Loeke
  Loeke zegt:

  Och Patrick, wat triest voor je, maar je hebt gelijk om ook voor je gezondheid te kiezen,Weet er alles van. Was een van de eeerste klantjes van jou in 2012 die Macarons kwam leren maken bij jullie.Vond het erg leuk en gezellig. Misschien herinner je mij nog? In ieder geval het allerbeste voor je en anders kom gezellig naar Almere. Groetjes en misschien tot ziens. Loeke

  Beantwoorden
 8. Nestor
  Nestor zegt:

  Poptasi is made out of dust of dreams.. at least for me…. I’m Nestor, from UAE…. I bought some of your masterpieces by end 2016…. and not only than,…. from the moment I found the store it was jaw- dropping!!! everything… it felt like a new universe…. i will become a pastry chef at a Dubai school, as I told you… but I never stop thinking in your ideas… I’m coming from another environment, business development for aircraft… and it wasn’t difficult to understand that when I saw what you accomplish, it was just the push I needed to continue with this fantastic new path, art patissier…. what a beautiful concept… my heart is in pain for this news, but for sure you will find a new adventure, a new marble were to do your art..
  PD: your sticker is in front of my pastry chef book, to remind me that if you really , really love something, you should do it! I hope to keep the contact and i will be looking forward to see your new materpiece! best regards

  Beantwoorden
  • Poptasi
   Poptasi zegt:

   Thank you Nestor for your kind words. Definitely means a lot to me. And of course I remember your visit to our shop! It was a pleasure talking with you. Listen to your heart and live your dream. We’ll stay in touch! Cheers. 8]x

   Beantwoorden
 9. sabine
  sabine zegt:

  Neeeeee dat wil ik niet!!!!! Dacht ik eerst. Maar je gezondheid gaat boven alles en jij bent de baas, jij beslist (behalve over bouwhekken dan) ik weet wel zeker dat over een tijdje je vingers weer gaan kriebelen voor een nieuw project en dan hoor ik heel graag waar en wat het is. Ik ga je enorm missen. Geen koffie bij bart zonder een,twee,drie macarons van jou. Ik heb eventueel nog een goed kom snel van je burn out adress voor je. Liefs en veel gezondheid toegewenst Sabine

  Beantwoorden
 10. Mariette
  Mariette zegt:

  Oh no! This makes me a really sad panda! Bovenal dat dit je tot een burn-out heft gedreven (heel begrijpelijk overigens), terwijl jullie enthousiasme zó kenmerkend was. Maar natuurlijk ook dat we jullie macarons moeten gaan missen. Ik zit nu in Sri Lanka, maar kom erna zo snél mogelijk weer langs als jullie dan nog open zijn, of bestel online. Afkicken it is. Succes aankomende tijd! X

  Beantwoorden
 11. Nikki VR
  Nikki VR zegt:

  Patrick, je bent een inspiratie vergeet dat niet. Genoten van jullie enthousiasme & macaroni! Heb overigens wel voor de deur gestaan zaterdag, dus men weet jullie nog steeds te vinden! Groot gelijk dat je wat anders gaat doen. Eindeloze opbrekingen en verbouwingen zijn too much! Straks ruimte voor jezelf & iets anders! Kom snel weer langs!

  Beantwoorden
 12. lucrezia Vermeer
  lucrezia Vermeer zegt:

  zo ontzettend jammer dit! Ik ga jullie overheerlijke macarons zeker missen! Maar ook de vriendelijke babbel met de eigenaar! Ik wens jouw heel veel sterkte en succes. Ik hoop dat we in de toekomst weer meer van jouw gaan horen. Groetjes uit Amersfoort Lucrezia van de Surinaamse afhaal ” Cynthias afhaal”

  Beantwoorden
 13. Daniela keijzer beers
  Daniela keijzer beers zegt:

  Lieverds
  Zwaar maar een goeie keus.
  We blijven jullie volgen en ik weet zeker dat we jullie weer ergens tegen komen. Xxxx
  DAAN & ED
  Alkmaar

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *